Wybierz klub
Menu
Kup karnet Zaloguj się

Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?

Ciepłe letnie miesiące sprzyjają grillowaniu. Chodzi nie tylko o jedzenie, które oczywiście jest bardzo smaczne, ale również o spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w gronie rodziny i przyjaciół. Jednak jeśli dbasz na co dzień o zdrowie i poświęcasz dużo czasu na odpowiednie zbilansowanie posiłków, z pewnością przeszło ci przez myśl pytanie: „Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?”. Czy bez konsekwencji dla dobrostanu organizmu i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego można w spokoju oddawać się beztroskiemu grillowaniu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Czy jedzenie z grilla węglowego jest zdrowe?

Wielu zwolenników grillowania twierdzi, że wyłącznie jedzenie przygotowane przy pomocy grilla opalanego węglem ma odpowiedni smak – wyrazisty, lekko dymny. Jednak używanie węgla do przyrządzania potraw ma swoją cenę. Wysoka temperatura (powyżej 200 stopni) sprawia, że w żywności powstają rakotwórcze związki, takie jak benzo-alfa-piren, które mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu, jeśli będą spożywane w dużych ilościach. Dotyczy to w szczególności tłustych mięs. Jedzenie wysmażonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki aż o 60%! Ogromne znaczenie ma również dym, który powstaje w wyniku skapywania tłuszczu na rozgrzany węgiel, a następnie osiada na przyrządzanym jedzeniu. Wszystko to sprawia, że używanie grilla węglowego do obróbki potraw może mieć bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Czy jedzenie z grilla gazowego jest zdrowe?

Grill gazowy to rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej zwolenników grillowania. Ale czy jedzenie z grilla gazowego jest zdrowe? Rzeczywiście dania przygotowywane na grillu gazowym wchłaniają mniej szkodliwych substancji, niż ma to miejsce w przypadku opalania rusztu węglem, ponieważ nie dochodzi do wytwarzania tak dużej ilości dymu – wytapiany tłuszcz nie skapuje bowiem na rozgrzany węgiel, a dzięki temu nie zmienia się w szkodliwe opary. Czy smak tak przygotowywanych potraw jest gorszy niż podczas używania grilla gazowego? To już każdy musi ocenić samodzielnie.

Czy jedzenie z grilla elektrycznego jest zdrowe? Przygotowanie potraw przy pomocy energii elektrycznej ma podobne oddziaływanie na zdrowie, jak korzystanie z grilla gazowego. Zarówno stosowanie urządzeń elektrycznych, jak i gazowych jest znacznie bezpieczniejsze dla organizmu niż grillowanie przy pomocy węgla. Dowiedz się więcej o niezdrowym grillowaniu!

Jak sprawić, aby grillowanie było zdrowsze?

Jakie potrawy wybierać na grilla?

W zdrowym grillowaniu wiele zależy od wyboru składników. Nie chodzi jedynie o to, że pierś z kurczaka opiekana na ruszcie będzie bezpieczniejsza dla twojego poziomu cholesterolu niż tłusta karkówka w marynacie. Znaczenie ma również o fakt, że chude mięso nie zawiera dużych ilości tłuszczu, który będzie skapywał na rozżarzony węgiel, prowadząc w konsekwencji do wytwarzania się rakotwórczych substancji, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Na grilla warto wybierać również warzywa czy sery – są tak samo smaczne, jak mięso, ale zdrowsze od niego po obróbce termicznej, a przy okazji także bardziej lekkostrawne. Dobrym pomysłem jest także marynowanie potraw przed grillowaniem – antyoksydanty zawarte w przyprawach ziołowych zapobiegają wielu niebezpiecznym reakcjom chemicznym.

Co jeszcze można zrobić, aby zdrowiej grillować?

Aby zadbać o swoje zdrowie w czasie grillowania, nie zapominaj o regularnym czyszczeniu rusztu. Podczas każdego używania osadza się na nim spalony tłuszcz i resztki żywności, a wytwarzający się podczas ich spalania dym przenika do następnych potraw. Dlatego wskazane jest stosowanie tacek aluminiowychlub stalowych – dzięki nim tłuszcz nie będzie ściekał bezpośrednio na rozżarzony węgiel.

Zakończenie – czy grillowanie może być zdrowe?

Grillowanie, zwłaszcza przy użyciu węgla czy brykietu, z pewnością nie należy do najzdrowszych metod obróbki jedzenia. Nie znaczy to jednak, że nie można w pewnym stopniu ograniczyć jego szkodliwego oddziaływania na organizm. Zarówno w przypadku grillowania, jak i wielu innych sposobów przyrządzania żywności, sprawdzi się zasada umiaru jeśli raz na jakiś czas zjesz chude mięso lub warzywa z grilla węglowego, nie powinno to mieć znaczących konsekwencji dla twojego zdrowia. Życzymy smacznego!

A więcej o tym, jak prowadzić zdrowy tryb życia, dowiesz się z tego artykułu.

Źródło:

Medycyna Praktyczna dla pacjentów, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/71190,zdrowe-grillowanie.